Wielkanocny przedsmak…

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Święta te upamiętniają zwycięstwo życia nad śmiercią. Jajko główny atrybut tego szczególnego czasu symbolizuje życie i zmartwychwstanie.

Wielkanoc corocznie wpisuje się w okres przebudzenia przyrody, dając możliwość przeniesienia tego „oddechu ziemi”  z bogactwem zieleni i soczystych barw pierwszych kwiatów do florystycznych aranżacji. Stroiki usłane są narcyzami, hiacyntami, tulipanami, jaskrami, szafirkami, stokrotkami, hortensjami…Do wachlarza galanterii florystycznej tego okresu wkraczają puszyste kurczaki, zajączki, baranki i pięknie zdobione pisanki. To właśnie Wielkanoc kojarzy się nam z forsycją, baziami, bukszpanem, barwinkiem… i pysznym mazurkiem.

I tak właściwie to przez dłuższy moment wahałam się, czy zacząć tak bardzo słodko, czy raczej subtelnie… Ale ponieważ to pierwsza prezentacja tegorocznego stroiczka, więc postanowiłam zacząć z „grubej kury”, a raczej koguta 🙂 na wesoło. Miłego oglądania.